Ongezond & vies? Eerherstel voor de vergeten vleessoorten!

Na de vergeten groenten, tijd voor de vergeten vleessoorten: varkenslevers, kalfsnieren, kippenhartjes…  Jakkes? Integendeel: deze vleessoorten, die in (groot)moeders tijd bijzonder hip waren, worden zwaar onderschat. Ze bevatten tonnen cruciale voedingsstoffen, ze zijn goedkoper en door hun unieke smaak rukken ze weer op. Zelfs in de topkeukens.

Toch hebben deze vleessoorten nog een lange weg af te leggen in onze Westerse cultuur. En dat is vreemd: Schotland serveert zijn wereldberoemde haggis – schapenmaag gevuld met ingewanden – ,  Zweden heeft zijn blodpudding – met bloed en buikvet- en Hong Kong zijn gum chin gai – dim sum met varkens- en kippenlever – . Maar laat ons ook de Belgische tong in Madeirasaus niet vergeten, de Franse foie gras of de Nederlandse leverworst.

Historisch erkend

Grappig: deze vleessoorten worden al eeuwen gegeten, maar hun populariteit schommelde altijd sterk. In de ene cultuur waren ze exclusief voor het familiehoofd, in de andere voor de zwangere vrouw. Een zekere Weston A. Price, die tanden van geïsoleerde stammen onderzocht, ontdekte in de jaren ’30 dat alle stammen perfecte gebitten hadden. Rechte tanden, zonder gaatjes. Hun lichamen waren symmetrischer en welvaartsziektes als kanker en diabetes bestonden niet. En het meest opvallend? Ze aten veel vitaminen en mineralen, uit zeevruchten, visseneieren en… vergeten vleessoorten.

Gezondheidsbom

Nog niet overtuigd? Onze vergeten vleessoorten zitten vol vitamines zoals A, B1, B2, B6, B12 en D, maar ook mineralen als ijzer, magnesium, calcium, natrium, zink en fosfor. Uw ogen, organen en botten blijven in topvorm, terwijl huidproblemen, griepjes en dipjes worden afgeweerd.  Verder ook veel gezonde vetten en aminozuren, zoals omega-3 en arachidonzuur. Cholesterol is evenzeer aanwezig, maar dat blijft gezonder dan de verzadigde vetten in andere vleessoorten.

Raw liver on slate board on wooden background top view
Rauwe varkenslever.

Naar de keuken!

Goesting gekregen? Tijd voor een heerlijk recept uit Italië: spaghetti met varkenslever en champignonsaus. Wat hebben we nodig?

 • 400 gram varkenslever
 • 100 gram gerookte magere spekblokjes
 • 400 gram spaghetti
 • 1 bakje champignons
 • 6 wortelen
 • 1 ui
 • 2 eetlepels bloem
 • 1,5 lepel boter
 • 5 eetlepels slagroom
 • 2 deciliter rode wijn
 • 1 theelepel tijm
 • peper & zout

Snij de lever in reepjes, doe er peper & zout over en rol de reepjes door de bloem. Bak de spekblokjes 3 min in de boter, haal ze eruit en leg de leverreepjes in het overgebleven vet. Bak ze zo’n 5 min en laat de fijngesneden ui, de grof geraspte wortelen en de champignons 3 min meebakken. Voeg de tijm en de spekblokjes toe, nadien de wijn – eventueel ook de slagroom – en rond af met peper en zout. Doe er nog een beetje water bij, zodat een stevige saus verschijnt. Roer de gare spaghetti er door en klaar. Resultaat? Een verrassend lekker gerecht: origineel, übergezond én op amper 25 min.

Goedkoop & gedoseerd

Dus voortaan dagelijks een vergeten vleessoort? Neen. Overdaad schaadt, vooral omdat ze enorm veel vitamines en mineralen bevatten. Doseren is de boodschap. Waardoor deze vleessoorten in de praktijk nog goedkoper uitdraaien dan ze al zijn. Opletten echter met goedkoop: een gezonde prijs-kwaliteitsverhouding garandeert… gezond vlees. Afkomstig van gezonde dieren, met voldoende beweging, gezonde voeding en geen overdosis antibiotica. En last but not least: het vlees van de dieren wordt vollediger benut, wat kan tellen qua duurzaamheid in deze wegwerpmaatschappij.  Gezond, gevarieerd, gastronomisch en ecologisch eten? Ga eens voor orgaanvlees!