5 feestelijke alternatieven voor de traditionele Kerstkalkoen

De feestdagen staan voor de deur en menig gastheer en -vrouw breekt al zijn of haar hoofd over de bijhorende feestmenu’s. Traditionele chefs twijfelen niet: bij hen verschijnt steevast kalkoen aan de feestdis. Eens zin in iets anders? Dan hebben wij een aantal smakelijke én feestelijke alternatieven voor jou. 

1. Winter barbecue

Een barbecue houden in de winter, op het eerste zicht lijkt het misschien een vreemd concept. Want is een stralende zon niet het eerste ingrediënt van elke geslaagde barbecue? In Canada en de Verenigde Staten vinden ze alvast van niet. Daar vond de winterbarbecue voor het eerst ingang. Maar ondertussen laten ook de Belgische vleesliefhebbers zich niet meer afschrikken door vriestemperaturen. Kerst is alvast een ideale gelegenheid om een paar stukjes vlees op feestelijke wijze te roosteren. Een vuurkorf in de tuin, een overvloed van kaarsen aan tafel en iedereen gezellig met een muts en een sjaal (en een tasje glühwein) rond het vuur? Dan ben je er helemaal klaar voor!

2. Wild!

Een meer traditionele keuze? Ga dan voor een heerlijk stukje wild. Inheems of exotisch, in een stoofpotje of op de grill,… er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Gebruik kruiden als kurkuma, gember of vijfkruidenpoeder voor een pittige smaak of marineer het wild in rode wijn. De hele familie zal er gek van zijn!

3. Gevogelte van ander pluimage

Geen zin in kalkoen maar toch een voorkeur voor gevogelte? Kies dan een ander stukje vlees uit ons gevogelte-assortiment: parelhoen, kwartel, kip, Mechelse koekoek, duif, eend… Ga met het basisproduct aan de slag en creëer je eigen gerecht. Of maak het jezelf wat makkelijker en kies voor één van onze convenience artikelen. Niet iedereen staat met Kerst graag urenlang in de keuken!

4. Gezellige Gourmet

Als jij ook tot die categorie behoort die liever quality time spendeert met de familie dan urenlang een gevecht te voeren met de potten en pannen in de keuken, dan is er natuurlijk ook nog altijd de optie van gourmet. Wij stelden zelf gourmetschotels samen zodat je niet eens je hoofd moet breken over de samenstelling daarvan. Geniet van een uitgebreid aperitief en verzamel dan iedereen rond het gourmettoestel. Voorzie naast vlees ook wat bijpassende sausjes, een saladebuffet of wat warme groentjes en wat brood. Veelal kan je op gourmettoestellen ook je eigen aardappelen bakken. Met wat room en kaas erbij maak je je eigen mini-gratins. En dat allemaal gewoon aan tafel! Gezellig en gemakkelijk.

5. Lekker Lam

Lam wordt in onze contreien al eens over het hoofd gezien. In pakweg Groot-Brittanië is lamsvlees nochtans steevast één van de hoofdrolspelers van de Kerstmaaltijd. En terecht: een lekker stukje lam is echt top. Lamb with mint sauce is een Kerstklassieker om u tegen te zeggen. Maar het is een enorm veelzijdig product waar je letterlijke alle kanten mee uit kan: lamsschenkel in de stoofpot, een gegrild lamskroontje, een traaggegaarde lamsragout met wintergroentjes, een lamsbrochette op de barbecue of op de steengrill, een verfijnd stukje lamsfilet met gratin en groentenkrans en voor de kleintjes (of de groten!) een lamsburger…

We wensen jullie alvast prettige – en smakelijke – feesten!

DEKEYZER-OSSAER NV
Barnestraat 1
8680 KOEKELARE

051/59.10.59
www.dekeyzer-ossaer.be/contact
info@dekeyzer-ossaer.be