Op de werkvloer bij Greta: ‘Het gevoel dat je gewaardeerd wordt, dat je altijd bij iemand terecht kan.’

Een straffe madam die werkt waar het écht telt? Maak kennis met afdelingsverantwoordelijke Greta Vandewaetere. Het liefst steekt ze de handen uit de mouwen, maar voor een babbel maakt ze graag tijd: ‘Waarom veranderen als je content bent?’

Meegroeiend samenwerken

Greta is 53, hoewel ze een stuk jonger oogt: ‘Ik werk hier sinds ’99, eerst bij de machinereiniging en later bij de charcuterieversnijding. Maar de machines werden groter, er kwamen veel nieuwe collega’s, dus ik ben meegegroeid. Hoewel het niet te groot moet worden (lacht).’ Sommige zaken evolueerden, andere niet: ‘Vroeger versneed ik nog met de handmachine, nadien kwamen de automatische exemplaren. Ik heb veel opgestoken van mijn collega’s, maar je moet ook zelf proberen. Het klikt in onze groep, we komen goed overeen. Als er een probleem is, overleggen we en komen we er altijd uit.’

Variatie in verantwoordelijkheid

Als afdelingsverantwoordelijke staat Greta in voor 6 collega’s: ‘Bij het versnijden komen veel nevenactiviteiten kijken. De vleeswaren eerst diepkoelen, de voorraden op peil houden, de etiketten afdrukken… Iedereen heeft zijn taak: producten etiketteren en in de diepvries deponeren, machines klaarmaken en ze aanvullen… Zelf leid ik nieuwe mensen op en geef ze taken, zodat ze de hele flow beheersen.’ Een flinke verantwoordelijkheid, maar Greta blijft nuchter: ‘Ik versnijd zelf nog charcuterie, ik kan het niet laten (lacht). Waarom veranderen als je content bent? Het gevoel dat je gewaardeerd wordt, dat je altijd bij iemand terecht kan. Het houdt me gemotiveerd.’

Zelfstandigheid en werkvreugde

Dat blijkt ook uit het uurrooster: ‘De tijd gaat hier nooit traag voorbij en ik stel me flexibel op qua uren. Er wacht thuis niemand op me, hoewel ik een afstandsrelatie heb. Ik sta gewoon op mijn zelfstandigheid, ook financieel.’ Een vrouw die haar mannetje staat, ook op de werkvloer: ‘Ik neem graag het initiatief: als de machine hapert probeer ik het eerst zelf op te lossen, dan pas komt de hulplijn. In mijn team zit trouwens maar 1 man, het hele bedrijf telt sowieso een pak vrouwen, het is goed verdeeld. En ja, het zijn ook fijne vleeswaren die we versnijden hé (lacht).’

DKO Jan14_051
Greta met 1 van haar vrouwelijke teamleden.

Up-to-date vorming en technologie

Dat brengt ons bij de kwaliteitscontrole: ‘We hebben er een afzonderlijke kwaliteitsverantwoordelijke bij. Vroeger deden we vooral zelf de controle, maar er gebeurt te veel om alles op te blijven volgen. Daarom dat we regelmatig opleidingen krijgen rond de precieze procedures en de actuele hygiënenormen. Zodat we weten welke allergenen in de vleeswaren zitten en in welke volgorde ze versneden worden.’ Toch blijft de werkdruk beheersbaar: ‘Dankzij de automatisatie doen we meer in minder tijd, terwijl het werk beter verdeeld en aangenamer wordt.’

Gezonde werk- en eetbalans

Is Greta zelf fan van charcuterie? ‘Ik kan er afblijven, omdat ik niet echt zo’n liefhebber ben. Salami eet ik bijvoorbeeld nooit, maar kip met kruiden wel. Met de jaren eet ik sowieso minder vlees, maar nu klap ik tegen de commercie (lacht).’ De hoogste tijd dus om af te ronden: Er zijn natuurlijk nog piekmomenten, maar ik voel me meer op mijn gemak. Veel hangt ook af van hoe je bent ingesteld, of je bijvoorbeeld goed meewerkt en anderen wil helpen. Ik werk hier graag, zit op een goede plaats en heb alles wat ik moet hebben. Kortom, ik ben een gelukkig mens.’