Woonzorgcentrume De Toekomst

Heerlijk koken met producten van Dekeyzer-Ossaer voor eindejaar.

Op bezoek in de keuken van Wzc Paul Liénart ‘De toekomst’ in Aalst bij chef-kok Anja: “Ik kook met hart en ziel”.

Anja Van den Meerssche is de chef-kok van dienst. Terwijl ze nog druk in de weer is om de laatste instructies te geven bij het proper maken van de keuken, praat zij voluit over haar passie: lekker koken met een hart voor mensen.

Ervaring

Achter de voorgevel gaat er een grote bedrijvigheid schuil van thuisverpleging over assistentiewoningen, een woonzorgcentrum tot en met een dienstencentrum. In het bruisende hart van de keuken vertelt Anja dat ze afstudeerde in de richting ‘grootkeuken’ en hier zeven jaar geleden begon als één van de pioniers bij de opstart van de warme kant in de keuken. Intussen leidt ze het team van vier medewerkers.

Trouwe leverancier

Anja is vol lof over de samenwerking met Dekeyzer-Ossaer waartoe ze zelf het initiatief nam: “Ik ben erg tevreden over hun assortiment vers vlees en hun ruim aanbod, hun vriendelijke en correcte klantenservice. Ik ben ook overgeschakeld op de gesneden charcuterie, na het advies van een collega chef-kok. Het is praktischer en alles is gelijk en fijn gesneden.” Intussen hebben alle keukens binnen de groep Anima Care het voorbeeld van Anja gevolgd en gekozen voor Dekeyzer-Ossaer als hun leverancier.

Authentiek koken

Anja is gedreven en passioneel bezig met koken: “Ik streef dagelijks naar een verzorgde lekkere maaltijd voor onze bewoners. Zolang ik vanuit mijn buikgevoel mag koken en zelf de menu’s kan samenstellen, ben ik een gelukkige chef-kok. Het is mijn intentie om een thuisgevoel aan onze bewoners te geven door zoveel mogelijk maaltijden te serveren zoals we dat ook thuis doen: het vlees wordt hier nog gebakken in de braadslede of aangebakken met een klontje boter, de boontjes gestoofd met een ui of sjalot. Bewoners die een bepaalde maaltijd niet lusten, kunnen altijd kiezen voor onze maandsuggestie of een ander gerechtje bestellen. Op die manier houden we rekening met de specifieke vragen van ‘onze mensen’.” Anja kookt alsof ze het voor zichzelf doet: “Ik vraag me steeds af, wat als het mijn mama zou zijn die hier verblijft? Dan is de keuze voor lekker vlees en verse groenten snel gemaakt. “

Op maat van de bewoners

Ook in Wzc Paul Liénart ‘De toekomst’ komt men tegemoet aan de individuele dieet- en allergievragen van de bewoners. Een bezorgdheid die ze delen met hun leverancier uit Koekelare die elke dag streeft naar gezonde en op maat gemaakte producten voor de zorgsector. Anja volgt de maaltijdfiches van de bewoners nauwgezet op en houdt rekening met de allergieën en vragen van de mensen. Ook aan de bewoners met slik- en kauwproblemen wordt in de keuken extra aandacht besteed. Zo moeten de maaltijden soms worden gemixt: “Het is daarbij voor mij zeer belangrijk dat mijn gerechten altijd voldoende groenten bevatten. Wanneer onze bewoners geen brood meer kunnen eten, mixen we brood en beleg tot een broodpudding die we altijd laten variëren in smaak.”

Inspelen op trends

De kooktrends gaan ook in deze keuken niet onopgemerkt voorbij: “Als chef-kok ben je voortdurend op zoek naar nieuwe dingen. Het is mijn ambitie om in de toekomst ‘fingerfood’, dat hap- en beetklaar is, te introduceren voor onze mensen met dementie. Zo denk ik eraan om een hamburger van Dekeyzer-Ossaer te garneren met groentjes erbij, om zelf gemaakte broodstengels te serveren gecombineerd met vleeswaren en kaas, …” Anja is voortdurend in de weer om te zorgen voor lekkere maaltijden voor de bewoners, ze kijkt niet op een minuutje meer of minder en ze werkt voortdurend aan de vernieuwing van haar gerechten.

Lekkere kerstdagen

In deze feestmaand worden de bewoners nog eens extra verwend. Op kerstavond krijgen ze een feestelijk vleesbordje geserveerd dat bestaat uit kalkoen, gehakballetjes, préparé en ham vergezeld van rauwkost en brood. Een heerlijke maaltijd die de chef-kok zelf heeft samengesteld uit het assortiment van Dekeyzer-Ossaer. Op kerstdag staat er als hoofdgerecht een varkenshaasje met gebakken witloof, champignonsaus en kroketjes op het menu.

Varkenshaasje op ardeense wijze met kroketten
Varkenshaasje op ardeense wijze met kroketten

Kerstavond bij de chef-kok

Anja spreekt gepassioneerd over koken dat haar met de paplepel thuis werd meegegeven. “Op kerstavond kookten mijn ouders altijd superlekker, papa zorgde voor de hapjes, mama voor lekker gebak.”

Traditiegetrouw zal Anja ook dit jaar kerstavond doorbrengen met haar familie maar de feestdagen zullen deze keer met een lach en een traan verlopen. Nadat haar papa dit jaar plots overleed, zal ze samen met haar mama kokkerellen op kerstavond: “Het zal emotioneel worden maar we willen de traditie verderzetten, samen als gezin.”

Een feestelijk begin van 2018

Ook de eerste dag van 2018 belooft een waar feest te worden voor de bewoners van Wzc Paul Liénart ‘De toekomst’. Voor het hoofdgerecht liet Anja zich inspireren door de verse wildragout van Dekeyzer-Ossaer om haar stoofpotje van wild met een halve peer, veenbesjes, een witloofslaatje en dennenaardappeltjes te serveren.

Intussen is de keuken helemaal klaar voor de volgende dag wanneer Anja en haar team er opnieuw zullen in slagen om meer dan honderd mensen gelukkig te maken met culinaire verwennerijen.