Ook De Navajo’s bestellen bij Dekeyzer-Ossaer

Sonja Pira richtte in 1994 de scoutsgroep 33e FOS De Navajo’s op in Koekelare. Naast de wekelijkse activiteiten organiseren De Navajo’s elk jaar een paaskamp, een zomerkamp, een zomer- en een winterbarbecue. Als door de wol geverfde organisator van jeugdactiviteiten én hoofdkok op jeugdkampen weet Sonja heel goed waar de klepel hangt: “De hygiënenormen strikt opvolgen, dat is cruciaal.”

Elk jaar trekken de Navajo’s met een honderdtal enthousiaste jongeren naar de Ardennen, Limburg of een ander mooi natuurplekje in Vlaanderen, voor vijf tot tien dagen, afhankelijk van periode en leeftijdsgroep. Dan moet je wel balanceren tussen vrijheid en toezicht, zelfstandigheid en veiligheid. Maar op vlak van voedselveiligheid gaat Sonja niet voor compromissen.

Voedselveiligheid cruciaal

Al valt het tegenwoordig heel goed mee om de hygiënenormen na te leven. “Erkende jeugdverblijfplaatsen worden geïnspecteerd op basishygiënenormen door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. De ingerichte keukens die we mogen gebruiken, zijn normaal gezien tiptop in orde. Er zijn doorgaans voldoende koelkasten en soms ook een koelcel. We gaan sowieso op voorhand de kampplaats verkennen. Soms gebeurt het dat we beslissen om nog wat extra koelkasten mee te nemen.

“Delicate voeding zoals vlees moet je natuurlijk met de nodige voorzorgen behandelen. Wanneer Dekeyzer-Ossaer onze bestelling komt leveren op kamp, gaat het vlees rechtstreeks van de koelwagen naar de koelkast of koelcel. Bij bederfbare voeding is het belangrijk geen té grote voorraden in te slaan om steeds verse eetwaren te kunnen voorschotelen.”

Precies om die versheid te garanderen, komt Dekeyzer-Ossaer ook leveren in de loop van het zomerkamp. Op vlak van verpakking is er ruime flexibiliteit in formaten, gewichten en materialen: in atmos-bakjes overtrokken met folie, vacuüm of diepvries.

Narigheden voorkomen

Sonja was meer dan twee decennia lang hoofdkok van de eigen keukenploeg van De Navajo’s. Ook haar oudste zoon staat de laatste jaren aan het vuur, samen met een aantal oud-leiders en soms ouders. “Alle scoutsleden steken de handen uit de mouwen voor het maaltijdgebeuren: de tafels klaarzetten en afruimen, de afwas. De +14-jarigen mogen trouwens zelf aan de slag bij de bereiding van de maaltijden. De basisrichtlijnen zijn voor ons een evidentie: koude voedingswaren voldoende koel houden, warme maaltijden voldoende doorbakken en warm houden, propere schotelvodden en keukenhanddoeken …”

Van worst over vol-au-vent tot paté

“Het menu wordt democratisch samengesteld door zowel de chefs als door de kinderen zelf die hun lievelingsgerechten mogen kiezen. Binnen de limieten van ons budget slagen we erin iedereen te verleiden met smakelijke gerechten. We starten de dag met brood, jam, chocopasta, smeerkaas en cornflakes. Afhankelijk van de dagindeling eten we ’s middags of ’s avonds warm. Populaire vleeswaren die we afnemen bij Dekeyzer-Ossaer zijn bijvoorbeeld gehakt, soepballetjes, paté, vol-au-vent, maar ‘WAP’ (worst-appelmoes-puree) en kipfilet met currysaus zijn de absolute favorieten. En we lassen ook steeds een veggie-dag in.”

Of De Navajo’s gaan deelnemen aan de wedstrijd? “Zeker en vast! Een mooie opsteker voor ons kampbudget.”

Tips

Wil je concrete tips inzake voedselveiligheid op kamp? De meeste jeugdverenigingen hebben eigen richtlijnen opgesteld. Vraag ernaar. Ook op gezondheidssites vind je tal van checklists.