Pasen: de tijd van het lam

Lamsvlees komt rond de paasperiode op het menu en daar zijn uitstekende redenen voor. Natuurlijke kruiden, bloemen en weilanden zorgen voor eigenheid, karakter en smaak. Lam is het jaar rond beschikbaar en dit is dé periode om er kennis mee te maken. 

Het paaslam is al eeuwenlang een begrip en een traditie. Symbolisch, met Jezus die zichzelf als lam van God offert en daarmee de zonden van de mens wegneemt. Letterlijk ook, wanneer lamsvlees rond Pasen op tafel komt en elke maaltijd van een dosis smaak en karakter voorziet. 

Edel lamsvlees

Concreet wordt ‘lamsvlees’ opgedeeld in de edele stukken – lamsbout, lamsrug, lamszadel en lamsborst – en de nochtans minstens even kwaliteitsvolle ‘minder edele’ stukken zoals schouder, nek en lage ribben. De taak van de kok bestaat erin het lamsvlees rosé en sappig te houden. Het malse, licht verteerbare en karakterrijke vlees is dan op zijn best. 

Ontdek ons aanbod lamsvlees

Niet alleen lamsvlees rond Pasen

Nieuw-Zeeland, Australië, Engeland en Schotland zijn de traditionele exportlanden van lamsvlees. Ze maken het mogelijk om het hele jaar door te verrassen met een heerlijk lamsgerecht. In eigen land garandeert het Pastorale-keurmerk sinds 1992 dat het in Vlaanderen geproduceerde lamsvlees aan de strengste eisen voldoet. Onze eigen, kleine, niet-intensieve schapenteelt bevat verschillende rassen en kruisingen, en er gaat nog veel liefhebberij en passie in schuil. Niet toevallig allemaal zaken die zich vertalen in smaak. 

De eigenheid van lam

Dé smaak van lamsvlees bestaat niet. Een Schots natuurlam brengt een zomer in de heuvels door terwijl een Vlaams lam met Pastorale-keurmerk grassen, mais, vlaszaad en bietenpulp eet. Een stallam of een lam dat gras en kruiden eet op de Engelse weiden, het levert telkens een aparte, eigen textuur op. Een eigen smaak. 

Bekijk ons assortiment lamsvlees en bestel! 

Lam is in België minder bekend dan rundsvlees. Onterecht, want of het nu in een lamsburger of lamsmerguez is, in een lamsragout, als lamskroontje of in de typische vorm van een kotelet is, lamsvlees is het jaar rond kwaliteitsvol, smaakvol en gegarandeerd een topper op tafel.