De lente is in het land: creër de perfecte hamburger!

Goesting in comfortfood maar dan op zijn lentes? De hamburger is hipper dan ooit. Zeker onze Clare Valley-burger, heerlijk hoogstaand rundsvlees uit Australië. Maar hoe wordt zo’n kwaliteitsburger perfect klaargemaakt?

Goed (voor)bereid

Onze Clare Valley-burger bestaat uit rundsgehakt: het bevat 20 tot 25% vet, waardoor hij lekker sappig blijft. Hij is ook 1 cm groter dan het brood, want het gaarproces doet hem krimpen. Wilt u bakken of liever grillen? Maak sowieso een kuiltje in het midden, zodat hij mooi plat blijft. Gooi hem meteen op de vuur, druk geen spatel op het vlees en strooi geen zout tot hij klaar is. Zo blijven de smakelijke sappen behouden en de malsheid optimaal.

Tijd en temperatuur

Gehakt wordt altijd verhit tot de kern: rauw en roos vlees zijn dus doodzonde. Gebruik een speciale thermometer om tot 70° in de kern te komen, of snij de burger gewoon door. Als hij niet meer plakt, keer je hem regelmatig om. En laat die pan- en barbecuedeksels maar aan de kant, zodat het vlees vrij kan ademen. Het resultaat? De hamburger is mooi bruin en krokant. Laat hem 2 à 3 min. rusten op een warm bord, zodat de sappen door het vlees vloeien.

Bewuste broodjes

En het broodje? In elk geval geen sandwich uit grootmoeders kast: koop grote, zachte en ronde broodjes bij de warme bakker. Of experimenteer met Turks brood en ciabatta. En om het extra heerlijk te maken: snij het broodje door en leg het met de snijkant op of onder de gril. Knapperig lekker!

hamburger-772015

Van kruiden tot kazen

Tijd voor de creatieve garnering, met groenten als paprika, tuinkers, wortel en venkel. Of verse kruiden als bieslook, munt, koriander, basilicum en peterselie, maar ook smaakvolle noten. Jonge of belegen kazen mogen natuurlijk niet ontbreken op het burgerfeestje: probeer een blauwgeaderde kaas voor een indrukwekkend aroma. Tot slot de sausjes, van ketchup en mosterd tot verrassende yoghurt- en tartaarvariaties.

Amerikaans én Europees

Wist je trouwens dat de hamburger uit de VS komt én uit Europa? In de 19e eeuw gingen veel Europeanen via Hamburg naar Amerika. In Hamburg proefden ze de frikandel, die op een steak leek maar goedkoper was door de mix met brood en uien. Door zijn snelle bereiding was het een gigantisch succes: de hamburger steak was geboren. Oh ja: veel kans dat de eerste kok die hem in een broodje opdiende uit… Denemarken kwam.

Bestel nu online onze Clare Valley-burgers, duurzaam gekweekt rundsvlees uit Australië. We hebben ze in 65 g en 180 g: smakelijk!

hamburger-515389