Lamsvlees blijft een topper in de Vlaamse horecakeuken.

Lamsvlees blijft een topper in de Vlaamse horecakeuken.

Wanneer de lente om de hoek komt kijken, staat er traditioneel lamsvlees op het menu. Het winterse lamsstoofpotje ruimt plaats voor de lekkere lamskroon met frisse lentegroentjes en aardappelen.

Heerlijk op het bord

Lamsvlees is afkomstig van een jong schaap en wordt geprezen om zijn bijzondere smaak en textuur. Geserveerd met een kruidenkorstje of puur natuur staat het prominent op het lentemenu van vele restaurants.

De lamskroon of het lamribstuk is het meest gekende stukje lam omwille van de malsheid en het sappige karakter van het vlees. In de gastronomische keuken werkt men echter ook met lamszadel dat ontbeend en versneden wordt tot lamsnootjes die uitblinken in smaak en kwaliteit.

Versnijdingen van lamsvlees
Versnijdingen van lamsvlees

Culinaire mogelijkheden

Tijdens de zomer staat de lamsbout bovenaan het lijstje. De lamsbout is afkomstig uit de bilpartij van het lam. Dankzij de smeuïge textuur en zachte smaak is het een aanrader voor een lekkere barbecue op een gezellige zomeravond. Geef uw bereidingen daarnaast een twist door lamsgehakt te gebruiken. Maak heerlijke lamsburgers, kebabstokjes of koteletburgers en tover een smaakvol alternatief op het bord met het volgende recept.

Ook de lamsschouder mag niet ontbreken op het menu. Dit stukje lamsvlees heeft een uitgesproken smaak en is budgetvriendelijker dan de lamsbout. Men kan de lamsschouder opvullen als braadstuk of versnijden tot lamsspiesjes. Wie zich in de keuken wil wagen aan de trend van ‘slow cooking’, kan met de lamsbout aan de slag gaan. Dit stukje lam komt helemaal tot zijn recht wanneer hij in zijn geheel gegaard wordt bij een lage temperatuur. Wij inspireren u alvast met het volgende recept.

Lamsvlees in de Vlaamse horecakeuken

Tijdens onze ontdekkingstocht werd al snel duidelijk dat Vlaanderen een lekker stukje lamsvlees weet te appreciëren.

Ook in de keuken van ‘Brasserie Middenstandshuis’ te Eeklo staan er in het voorjaar lamskoteletjes op het menu. Zaakvoerder en chef-kok Christel geeft ons alvast enkele tips mee: ‘Om de lamskroon klaar te maken gebruik ik mijn favoriete kruiden zoals look en rozemarijn die overheerlijk zijn in een kruidige croûte.’

Bij ‘Kwaliteitsslagerij Walter en Hilde’ uit Lembeke zijn de lamskroontjes een topproduct. Walter is lovend over de kwaliteit van het lamsvlees dat hij aankoopt bij Dekeyzer-Ossaer: ‘Ik bestel altijd de lamskroon korte snit en ben zeer tevreden over de kwaliteit. Lamsvlees is ook een product dat elk seizoen in de smaak valt. Tijdens de wintermaanden wordt het verwerkt in stoofpotjes, vaak met het vlees van de nek of de borst. In de lente is er een stijgende vraag naar lamsvlees met de vele communiefeesten in het vooruitzicht. Ook tijdens de zomer vragen klanten al eens naar een lamskoteletje om te grillen op de barbecue.’

In restaurant ‘De Nieuwe Blauwe Toren’ in Zuienkerke wordt het lamskroontje momenteel als suggestie aangeboden. Zaakvoerder en chef-kok Kristof vertelt: ‘Lamsvlees heeft een scherpere smaak dan een stukje rundvlees en vraagt ook een andere verwerking. Bovendien moet je meer op de gaartijd letten want ik geef het lamsvlees enkel door als het mooi rosé gebakken is. De combinatie met een aardappelgratin en een sausje van rozemarijn is overheerlijk.’

De Vlaamse keuken gaat creatief aan de slag met lamsvlees. Of u het nu bakt, grilt of verwerkt in een stoofpotje: lamsvlees blijft een topproduct dat zich niet enkel beperkt tot het traditionele lamskroontje. Misschien heeft u zich wel laten inspireren om straks een lekkere lamsbout op uw menu te zetten? Smakelijk!