Kwaliteitscontroles bij Dekeyzer-Ossaer

Kwaliteit als rode draad bij Dekeyzer-Ossaer

Op de werkvloer van Dekeyzer-Ossaer staat dagelijks een team klaar om de kwaliteit te garanderen. In het gesprek met kwaliteitsverantwoordelijke Severine Verstraete blijkt al gauw dat de functie veel meer omvat dan wat men op het eerste zicht zou vermoeden.

Van vakantiejob naar vast contract

Severine is reeds drie jaar kwaliteitsverantwoordelijke. Met een opleiding industrieel ingenieur optie Biowetenschappen, begon haar verhaal bij Dekeyzer-Ossaer met een vakantiejob. Toen er een job als kwaliteitsverantwoordelijke vacant stond, was de keuze snel gemaakt.

‘Binnen ons team heeft ieder zijn eigen functie, maar werken we heel nauw samen’, licht Severine toe: ‘Mijn collega Fien doet de procescontrole. Dit omvat preventieve controles en het schrijven van werk-instructies zodat er telkens een gelijke kwaliteit gegarandeerd kan worden naar de klant toe.

Mijn collega Catrien volgt dan weer de wetgeving op de voet en stelt procedures op naast haar taak als preventieadviseur. Ik spits mij toe op het terugkoppelende deel binnen de kwaliteit zoals het opvolgen van interne meldingen en meldingen van klanten, interne audits, het opleiden van medewerkers,… ’

Interne kwaliteitscontrole bij Dekeyzer-Ossaer
Quality-selfie van Fien en Severine.

Intern kwaliteitssysteem

Om de interne kwaliteit te garanderen, worden alle aspecten van het HACCP dagelijks opgevolgd. Severine vertelt: ‘Het controlesysteem ‘Hazard Analysis and Critical Control Points’ zorgt ervoor dat het volledige traject binnen het productieproces controleerbaar is. Dat kan gaan van het controleren van de temperatuur tot de controle van de traceerbaarheid.’

Bij de eersten van de klas

Dat Dekeyzer-Ossaer uitblinkt in het kwaliteitsbeleid dat ze voeren, wordt bevestigd door het IFS-certificaat dat ze voor het vierde jaar op rij behaalden, vertelt Severine: ‘De International Food Standard volgt een lastenboek dat nog strenger is dan de reguliere wetgeving. De score van 98 % is een waardering en een erkenning dat we goed bezig zijn. Het motiveert ons dagelijks om ons ten volle in te zetten.’

De impact van die hoge kwaliteitsstandaard is voelbaar in elke afdeling. In de productie wordt de kwaliteit tijdens elke stap opgevolgd. Dankzij de digitalisering kan de traceerbaarheid van ieder product in elk proces gegarandeerd worden.

Eens het afgewerkt product de onderneming verlaat, wordt er via een digitaal communicatiesysteem contact gehouden tussen de chauffeurs en het bedrijf. Zo kunnen de kwaliteitsverantwoordelijken de temperatuur in de bestelwagens nauwgezet opvolgen.

 

Severine meet de kerntemperatuur van gehaktstaafjes.
Severine meet de kerntemperatuur van gehaktstaafjes.

Interne opleiding

De dagelijkse uitdagingen zorgen voor heel wat variatie in het takenpakket van Severine. Bovendien draagt ze het familiebedrijf een warm hart toe: ‘Je wordt hier niet in een vakje gestopt. Telkens er nieuwe aspecten opduiken, zoek ik een toekomstgerichte oplossing en krijg ik zicht op de volledige kwaliteitsketen. Wanneer ik een melding van een klant opvolg, moet ik mensen aansturen waardoor het productieproces ook meteen bijgestuurd wordt. Als daarna de klant tevreden is en ik ook positieve feedback krijg van de collega’s, ben ik gelukkig.’

Dat er ruimte is voor humor op de werkvloer, blijkt duidelijk uit de anekdote die ze met ons deelt: ‘Na de opleiding hygiëne die ik aan de werknemers gaf, diende ik de aspecten ‘food defense’ en ‘foodfraude’ te controleren. Ik kwam op het idee om mijn broer tijdens zijn eerste dag stage zonder haarnetje en uniform in de productieafdeling te laten rondlopen. Meteen kreeg hij boze blikken en opmerkingen. De meldingen stroomden binnen. We hebben er achteraf goed mee gelachen en blijkbaar had de opleiding die ik gegeven had, zijn doel niet gemist.’

Collegiaal & efficiënt

De collegialiteit wordt bij Dekeyzer-Ossaer hoog in het vaandel gedragen, getuigt Severine: ‘Elke werknemer speelt een belangrijke rol binnen het kwaliteitssysteem. Het is fijn als iedereen dezelfde waarden en normen voor ogen heeft en de bereidheid toont om dit ook praktisch uit te voeren.’

Die praktische uitvoering blijkt essentieel in het productieproces. ‘Zeker als het gaat over de stijgende vraag naar minder allergene producten’, onderstreept Severine: ‘We gebruiken liefst zo weinig mogelijk allergenen. Wanneer we produceren, dient elke medewerker zich strikt te houden aan de volgorde waarin bepaalde producten in de verwerking worden gehanteerd om contaminatie te vermijden.’

Alle medewerkers blijven zich dagelijks inzetten om de kwaliteit verder te optimaliseren. Dankzij het intern kwaliteitssysteem evolueert Dekeyzer-Ossaer bovendien naar een nog sterkere transparantie in etikettering en tracering.