Fingerfood Dekeyzer-Ossaer

Profit en non-profit slaan de handen in elkaar met een uniek project voor de zorgsector.

Met het project FingerFood is Ruddersstove er in geslaagd om artisanale recepturen te koppelen aan een overkoepelende samenwerking met Dekeyzer-Ossaer. Het project is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen profit en non-profit met een innovatief karakter voor de zorgsector.

Maaltijdzorgplatform

De website maaltijdzorgplatform.be is het digitaal platform van Ruddersstove uit Brugge. Deze vereniging organiseert de maaltijdzorg voor cliënten met een zorgnood gaande van thuiswonende senioren over woonzorgcentra tot kinderdagverblijven.

Directeur Lieven Astaes belicht de verschillende aspecten van de maaltijdzorg: “Het unieke aan ons digitaal concept is dat cliënten via de website hun eigen maaltijdzorgprofiel kunnen beheren. Zo kan men aangeven welke diëten en texturen men nodig heeft, al dan niet ondersteund met een dieetvoorschrift dat men kan uploaden. Op basis van deze informatie genereren wij gepersonaliseerde maaltijden aangepast aan de specifieke zorgnood.”

Assortiment Fingerfood Dekeyzer-Ossaer
Assortiment Fingerfood Dekeyzer-Ossaer

Zorgvraag

In 2015 stelde Ruddersstove vast dat er enkele zorgnoden op en rond het bord niet werden gecapteerd. Voornamelijk in het segment van cliënten met dementie en/of slik- en kauwproblemen was er een verdere afstemming nodig, vertelt Lieven Astaes: “Ondanks de aangepaste texturen verliep de inname van het voedsel niet altijd optimaal. We gingen op marktverkenning bij zowel profitorganisaties als woonzorgcentra om een antwoord te zoeken op deze zorgvraag. Uit de marktstudie bleek al gauw dat de bestaande oplossingen niet compatibel waren met ons productieconcept. Vervolgens hebben we zelf een product ontwikkeld vanuit onze eigen zorgvisie.”

Multidisciplinair

De productontwikkeling gebeurde door een team van koks, diëtisten, ergotherapeuten en logopedisten. Nadat de recepturen in een testomgeving verder werden geoptimaliseerd, draaide de keuken van Ruddersstove op volle toeren. De stijgende vraag verhoogde de werkdruk bij het keukenteam.
Lieven Astaes ging dan ook op zoek naar een oplossing om de werkdruk te verlagen: “Ofwel moesten we het team koks uitbreiden ofwel een samenwerking zoeken met een externe partner. Bij dat laatste was het voor ons essentieel dat onze kennis en know-how van het product beschermd én gevaloriseerd wordt. In Dekeyzer-Ossaer vonden we een betrouwbare partner.”

Fingerfood in de zorgsector
Fingerfood in de zorgsector

Innovatie in de zorgsector

Concreet levert Ruddersstove vandaag nog enkel de maaltijdcomponenten aan Dekeyzer-Ossaer. Deze worden vervolgens verwerkt, verpakt en geëtiketteerd. In een latere fase zal Dekeyzer-Ossaer het hele traject beheren en zal Ruddersstove het assortiment FingerFood afnemen tegen gunstige voorwaarden.
Lieven Astaes zet de voordelen van de samenwerking in de verf: “We hebben een goede overeenkomst die voor beide partijen een win-win oplevert. Wij blijven eigenaar van de recepturen en Dekeyzer-Ossaer kreeg de exclusiviteit om de recepturen te bereiden en te verdelen naar alle zorgvragers met dezelfde problematiek. In de toekomst zullen er zo veel meer mensen kunnen genieten van onze artisanale bereidingen.”

Smaakpanel

Het project bevindt zich momenteel nog in de industriële ontwikkelingsfase. Daarbij wordt er afgetoetst hoe de producten die vervaardigd werden in de keuken van de Ruddersstove, geproduceerd kunnen worden op industrieel niveau. Daartoe dient Dekeyzer-Ossaer de producten op grote schaal te testen, aan te passen en te verbeteren.

Smaakpaneel Fingerfood Dekeyzer-Ossaer
Smaakpaneel Fingerfood Dekeyzer-Ossaer

Daarom is er in samenwerking met de hogeschool Vives een smaakpanel worden opgericht waarbij de ambachtelijke smaak van de recepturen centraal staat, voegt Lieven Astaes toe: “We streven er naar dat de cliënt geen verschil kan proeven tussen de manuele en de geïndustrialiseerde producten. Onze ambachtelijke recepturen staan aan de basis van alle bereidingen. Echter, het industrieel proces biedt heel wat voordelen zoals een regelmatigere vorm, een precieze dosering, een snellere verwerking, … Als het smaakpanel de producten uit het FingerFood assortiment valideert, vormt dit een mooie bekroning van de succesvolle samenwerking met Dekeyzer-Ossaer.”

Bedrijfsleider Johan Dekeyzer doet dan ook een warme oproep aan professionals uit de zorgsector om deel te nemen aan het smaakpanel: “Het is primordiaal dat verschillende actoren meestappen in het panel om te proeven en te testen, zodat wij optimale producten voor de zorgsector kunnen afleveren in 2019. We kijken nu alvast uit naar het finaliseren van dit unieke project in België waarbij profitactoren samenwerken met non-profitactoren volgens een goed businessmodel. ”

Download hier de brochure van fingerfood