Stoofvlees Dekeyzer-Ossaer

Op de werkvloer bij Xavier. Deze man legt de basis voor een echte Vlaamse klassieker.

Stoofvlees met frietjes, de Vlaamse klassieker bij uitstek. Sommigen zweren bij rundvlees, anderen gaan voor niets anders dan konijn terwijl voor nog anderen kalkoen een must is. En qua vorm: blokjes of reepjes? We mengen ons niet in de discussie. Xavier Vanhulle van Dekeyzer-Ossaer versnijdt het gewoon allemaal, niet minder dan zo’n tien ton per week!

Maar liefst tien tot twaalf ton vlees verwerkt Xavier wekelijks met ‘zijn’ stoofvleesmachine. En het mag voor hem best nog wat meer zijn. Hij droomt ervan de magische kaap van vijftien ton per week te halen.

Personeelslid in de kijker: Xavier Vanhulle
Personeelslid in de kijker: Xavier Vanhulle

Ervaring in de vleessector had Xavier niet toen hij acht jaar geleden bij Dekeyzer-Ossaer aan de slag ging. Integendeel, van de stoffige wegenwerken naar de cleane vleeshal, dat kan tellen als carrièreswitch. Maar de klik was er meteen. “De eerste dagen kreeg ik een grondige opleiding aan de stoofvleesmachine. Ik kreeg het werk erg snel in de vingers en sindsdien is het mijn vaste plek geworden. Ik kan moeilijk uitleggen waarom maar ik doe het ontzettend graag. Met mijn machine kan ik alle soorten vlees versnijden precies zoals de klant het wil: in reepjes of blokjes en in verschillende formaten. ’t Is een kwestie van de juiste messen en snit in te stellen. De bestellingen die ik dagelijks moet verwerken, verschijnen op een pc-scherm aan de zijkant van de machine. Zodra een order afgewerkt is, vink ik dat lijntje af en krijgt de volgende afdeling een melding op hun pc-scherm zodat zij het proces kunnen voortzetten.”

Gestroomlijnd proces

Wat die volgende stap is, hangt af van de vraag van de klant. “Een deel van het versneden stoofvlees gaat rechtstreeks naar de verpakkingsafdeling waar het vacuüm of in atmos-bakjes tot 2,5 kg geportioneerd wordt. Maar sommige grote klanten zoals ziekenhuizen of industrieklanten vragen een levering in bulkverpakking per 10 kg. Die opdracht neem ik zelf voor mijn rekening. Wil de klant een verder afgewerkt gerecht, dan gaat het stoofvlees eerst naar het gaarlokaal en vervolgens naar het bereidingslokaal waar bijvoorbeeld de saus toegevoegd wordt.”

Stoofvlees Dekeyzer-Ossaer
Stoofvlees Dekeyzer-Ossaer

Hygiëne, een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Hygiënisch werken is van het grootste belang bij Dekeyzer-Ossaer. De vleeshal wordt bevolkt door medewerkers met haarnetjes, arm-mouwtjes, witte handschoenen en vervolgens blauwe erboven, wanneer nodig een baardnetje. Ook het productieproces is aan strikte regels onderworpen. “Doorheen de dag is elk team verantwoordelijk voor de netheid van zijn werkmiddelen en lokaal. Voor mij betekent dat bijvoorbeeld dat ik na elk afgewerkt order mijn stoofvleesmachine proper maak. Elke avond komt een interne kuisploeg van tien reinigers de hele productiehal en installaties industrieel reinigen en desinfecteren. Dekeyzer-Ossaer heeft ook een eigen kwaliteitsafdeling die de wetgeving nauw opvolgt en vaak nieuwe initiatieven lanceert. Wanneer ze de richtlijnen aanpassen, krijgen alle medewerkers daar een opleiding over.”

Flexibele teams

Het volledige team van Dekeyzer-Ossaer bestaat uit zowat 120 à 140 medewerkers, inclusief de administratieve en ondersteunende diensten en de chauffeurs die de bestellingen tot bij de klant leveren. Flexi-jobbers en jobstudenten helpen de productieschommelingen mee opvangen. “In de productiehal heeft elke specialisatie zijn eigen lokaal: er is een mega-beenhouwerij waar geschoolde slagers aan de slag zijn zoals in een gewone beenhouwerij om vlees uit te benen, te versnijden enz. Er is wel een grote mate van automatisatie, maar toch is er veel vakkennis nodig. Daarnaast is er een gehaktzaal, een gaarlokaal, een bereidingslokaal waar echt gekookt wordt, een slicingzaal waar het vlees letterlijk in sneetjes gesneden wordt, een diepvriesafdeling, een etiketteerafdeling, een verpakkingsafdeling … Als ik even tijd over heb, spring ik bij op andere afdelingen. Er wordt hier stevig doorgewerkt maar de sfeer zit goed.”

Het management van Dekeyzer-Ossaer organiseert geregeld teamactiviteiten waarop medewerkers vrij kunnen inschrijven. “Die uitnodigingen worden verspreid via de computer en zien we ook verschijnen op de digitale beeldschermen wanneer we inbadgen. Het gaat bijvoorbeeld over minivoetbal, fietstocht, bowling of een bioscoopbezoek. Om het nieuwe jaar goed in te zetten, had de directie ons verrast met een frietmobiel waar we ons konden tegoed doen aan frietjes, vlees en een drankje.”
Een afsluitende vraag voor Xavier: is er nog iets dat je kwijt wil over je job bij Dekeyzer-Ossaer? “Gewoon dat ik hier nooit meer weg wil. Ik voel me hier zo goed … Had ik dat op voorhand geweten, dan was ik hier al veel vroeger begonnen.” Go go go Xavier!